Grekland i krisens spår – rasism, nazism och det osmanska arvet

http://issuu.com/folketibild/docs/fib05_2013

http://issuu.com/folketibild/docs/fib06-07_2013 

 

– Detta är så djupt rotat i den grekiska mentaliteten, det kommer aldrig att försvinna. Egentligen har det sina rötter i den osmanska tiden även om folk inte tänker på det idag.

– Men det är ju flera hundra år sedan, osmanerna lämnade ju Grekland på 1800-talet!

– Javisst, men de ockuperade Grekland i nästan 400 år, det satte djupa spår.

– Men detta verkar inte finnas i Turkiet och inte i något annat land heller. Jag har frågat italienare, greker och cyprioter som menar att detta är unikt för Grekland.

– Det kanske finns motsvarande i andra länder, men just detta finns nog bara hos oss. Om du saknar kontakter så måste du betala – på sjukhusen, hos advokaten, polisen, i skolan och t.o.m. för att få ut ditt körkort. Alla dessa personer har redan en lön men de flesta kräver sitt fakelaki – det lilla kuvertet med pengar – för att överhuvudtaget lyssna på dig. Undantag finns givetvis, men detta maktmissbruk är utbrett och har drabbat människor i decennier.

– Och om du inte har pengar, vad händer då?

– I Grekland finns det ingen som bryr sig eftersom staten inte existerar.  Alla ordnar pengar på något sätt, annars får de inget gjort.

– Ja, jag minns vad mina vänner på Kreta har berättat för mig. Sjuka människor måste betala redan välavlönade läkare för att överhuvudtaget bli undersökta. Många har avlidit, barn har fått skador för livet då deras anhöriga inte kunnat ”betala för sig”. Alla vet att läkare i Grekland har höga löner och deras bitterhet är därför ännu större.

– Visst, och det är här som det nynazistiska partiet Gyllene Gryning kommer in i bilden. De har blivit så populära eftersom de faktiskt hjälper folk. En god vän till mig ville öppna ett kafé men det var omöjligt för honom att få tillstånd. Han gjorde allt vad myndigheterna begärde, men de hade ”aldrig tid” trots att det var uppenbart att de inte gjorde något alls. En annan god vän hade fått 10 000 euro i kvarskatt, ett påbud som utgick från någon på Skatteverket som ville tjäna lite extra. Båda fick hjälp av gorillor från Gyllene Gryning som bara behövde hota de olika tjänstemännen med vapen och järnrör för att alla krav skulle upphöra. Detta är fruktansvärt, men vad ska folk göra? Ingenting fungerar och människor är desperata. Nazisterna är våldsmän som mördar invandrare och homosexuella, men grekerna får hjälp.

– Men vad kräver då Gyllene Gryning i utbyte? Vill de inte ha betalt?

– Nej, du behöver inte ens bli medlem. Det räcker att du talar väl om dem och berättar att du fått hjälp så sprider det sig och de får fler röster.

 

Jag äter lunch med en grekisk god vän, bosatt i Sverige men med stora kunskaper och god insikt i det grekiska samhället och politiken. Han kan mycket om sitt lands historia och ekonomi och jag bidrar med mitt förhistoriska vetande och personliga erfarenheter. Vi diskuterar nu den katastrofala situationen i Grekland där alltför många människor saknar mat, husrum och det mest elementära som krävs för ett värdigt liv. Vi kan läsa i tidningarna om förtvivlade människor som tar livet av sig då de inte kan försörja sin familj. Pensionärer efterlämnar sitt i all hast nedkrafsade budskap på papperslappar. De vill inte ligga sina anhöriga till last.

Men det är en annan sak att höra någon berätta om grannar i Grekland som hoppat från balkonger och fönster. Ibland unga män med familjer de lämnar efter sig, men mest är det pensionärer som inte har något att leva av.

 

 

 

En man i Thessaloniki sätter eld på sig själv i protest mot uppenbara orättvisor

 

 

Ett brutalt klassamhälle

Den grekiska demokratin är och har alltid varit ett brutalt klassamhälle. I världens äldsta ”demokrati” är det fullt möjligt att svälta ihjäl eller avlida i brist på läkarvård. Kan du inte betala är du värdelös. Alla som vill uppnå resultat och få en anständig behandling på ett offentligt sjukhus i Grekland måste lämna svarta pengar till sin läkare. Trots att dessa är anslutna till det grekiska socialförsäkringssystemet IKA och alltså redan har en bra lön. Enligt en viss ceremoni måste man lämna pengarna diskret till läkaren som först låtsas att han inget vill ha. Därpå följer en märklig övertalninsritual från patientens sida och läkaren stoppar undan fakelaki lite diskret och låtsas som inget hänt. De flesta patienter som inga pengar har får heller ingen vård.

 

 

 

Fakelaki – ”det lilla kuvertet” med obligatoriska mutor till läkare och andra

 

I decennier har många greker kunnat åtnjuta ett generöst bidragssystem för handikappade. Människor som drabbats av någon form av invaliditet har kunnat få ersättning eller pension. Det finns bara ett litet problem. För att kunna åtnjuta denna förmån bör du ha vänner i hierarkin och gärna ha skjuta till lite mutor. Detta har fått till följd att friska, dvs. icke-handikappade människor med nyttiga kontakter, har erhållit generösa invalidpensioner.

En grekisk arbetare faller 11 meter från en byggnadsställning och överlever mot alla principer. Han ligger för döden i flera veckor, men klarar sig. Han är numera svårt handikappad men fick utkämpa fruktansvärda strider med socialförsäkringssystemet IKA för sin rätt till pension. Medellivslängden för en byggnadsarbetare på Kreta är ungefär 58 år. Eftersom arbetskraften är billig så väljer arbetsgivaren oftast att inte ombesörja åtgärder för säkerhet. Det går bra att muta rättsvårdande myndigheter som fäller en dom till arbetsgivarens fördel. Arbetaren som avlidit var slarvig och får skylla sig själv. Familjen står utan ersättning. Vår arbetare som föll 11 meter fick besök av IKA på sjukhuset då han låg i koma. Tjänstemännen från IKA återvände upprepade gånger för att tvinga mannen att skriva under på att han försökt begå självmord. Pensionen som den skadade mannen hade rätt till, hade tjänstemännen tänkt berika sig själva med.

Osannolikt rika människor nolltaxerar; arbetare och illa betalda tjänstemän överlever knappt på sin lön. Sjuka och handikappade skulle nog ha det bättre i ett annat liv.

Demonstrationer arrangeras men inget händer. Och varför skulle det göra det? Politiker har alltid varit ett högavlönat släkte och de åtnjuter mutor och andra ”gåvor”, precis som alla andra viktiga personer i samhället. 

 

 

En kvinnlig fotograf i Athen misshandlas av polisen under en demonstration

 

I ett land där korruption, lögner och mutor alltid varit en del av vardagen blir landets ekonomiska problem en naturlig konsekvens. Ligger felet hos grekerna själva, de har ju ändå röstat fram sina regeringar? Ja, i ett land med hög arbetslöshet är det kanske bekvämt att rösta på en korrupt politiker om du utlovas ett arbete eller andra förmåner. Om du röstar på fel parti är det ännu mer osannolikt att du får ett arbete. I decennier har människor varit utleda på odugliga politiker men inte vågat ta steget till ett alternativt parti. Att rösta på fel kandidat kan vara avgörande för individen och hans framtid.

Ibland frågar jag mina vänner varför de röstat fram denna högerregering som ingen vill ha och som alla klagar på. ”Det är samma sak med Ny Demokrati och PASOK”, säger de. ”Båda vill bara ha pengar och makt, men ingen bryr sig om hur det går för landet.”  Att rösta fram ett renodlat vänsterparti vågar ingen. Och det mest sympatiska alternativet, det ”ekologiska” Gröna Partiet får bara ströröster.

 

 

Nynazister i Athen

 

Gyllene Gryning

Det nynazistiska och ultranationalistiska partiet Gyllene Gryning (Chrysi Avgi) fick 7 procent av rösterna och 21 av 300 platser i det grekiska parlamentet efter valet i maj 2012. Många lade sina röster på dem som en demonstration mot de etablerade partierna. Men nazisterna har alltför många sympatisörer i Grekland och uppskattar deras hat mot invandrare och motstånd mot låneuppgörelsen med EU. Den ömsinte partiledaren Nikos Michaloliakos hävdar bestämt att Förintelsen aldrig ägt rum. Hans hustru anser att invandrarna i dagens Grekland är ”undermänniskor”. Partiet är fientligt mot judar, homosexuella och invandrare, vilka alla bör jagas bort från Grekland. Partiledningen består delvis av kriminella personer med rån, misshandel och mordförsök som främsta meriter.