Nya böcker och utställningar är roligt men kulturens undergång är viktigare!!

Statens museer för världskultur - igen

Myndigheter och byråkrater arbetar i tysthet och med stor energi på att ödelägga vårt kulturarv. Utan journalister och andra skribenter skulle vi skattebetalare helt sakna information. Vi som arbetat på museerna och därmed är de egentliga experterna saknar helt möjlighet att få framföra våra åsikter, baserade på kunskap. 

Alla betalar vi för detta misslyckande där endast tjänstemän och konsulter gynnas. Ej allmänhet eller tusentals föremål. 

https://kvartal.se/artiklar/fortfarande-en-dalig-ide-att-sla-samman-museer/

AV OLA WONG | 4 SEPTEMBER 2021

Trots riksdagsbeslut och massiv kritik lanseras nu återigen planer på att slå ihop Etnografiska, Medelhavs- och Östasiatiska museet i en byggnad. Det är fortfarande en dålig idé, menar Kvartals kulturredaktör Ola Wong som undrar om det inte är dags att göra upp med arvsynden för Statens museer för världskultur.

..................

https://www.axess.se/kommentar/radda-museerna-och-gor-det-pa-riktigt/

Rädda museerna – och gör det på riktigt

En ny rapport förordar en samlokalisering av tre Stockholmsmuseer i myndigheten Statens museer för världskultur. DN:s konstredaktör Birgitta Rubin kritiserar orättvisa villkor och osäkra kalkyler. Nedrustningen i Stockholm har pågått i över ett decennium. 

.......

https://www.dn.se/kultur/birgitta-rubin-varldskulturmuseerna-hotas-av-en-uppdelning-i-ett-a-och-b-lag/

Birgitta Rubin: Världskulturmuseerna hotas av en uppdelning i ett A- och B-lag

Varför smyger Statens museer för världskultur ut den fördjupade förstudien av myndighetens ”olika alternativ till långsiktig lokalförsörjning”? Vi är många som väntat i flera år på besked i denna kontroversiella fråga – i synnerhet hotet om samlokalisering av tre Stockholmsmuseer, som då riskerar att förlora sina inbördes särarter och mer av de världsunika samlingarna hamnar i magasin.

Men trots detta inget pressmeddelande, ingen presskonferens och än värre; ingen synlig information på hemsidorna.