Grekland i krisens spår – rasism, nazism och det osmanska arvet

http://issuu.com/folketibild/docs/fib05_2013

http://issuu.com/folketibild/docs/fib06-07_2013

 

 

– Detta är så djupt rotat i den grekiska mentaliteten, det kommer aldrig att försvinna. Egentligen har det sina rötter i den osmanska tiden även om folk inte tänker på det idag.

– Men det är ju flera hundra år sedan, osmanerna lämnade ju Grekland på 1800-talet!

– Javisst, men de ockuperade Grekland i nästan 400 år, det satte djupa spår.

– Men detta verkar inte finnas i Turkiet och inte i något annat land heller. Jag har frågat italienare, greker och cyprioter som menar att detta är unikt för Grekland.

– Det kanske finns motsvarande i andra länder, men just detta finns nog bara hos oss. Om du saknar kontakter så måste du betala – på sjukhusen, hos advokaten, polisen, i skolan och t.o.m. för att få ut ditt körkort. Alla dessa personer har redan en lön men alla kräver sitt fakelaki – det lilla kuvertet med pengar – för att överhuvudtaget lyssna på dig.

– Och om du inte har pengar, vad händer då?

– I Grekland finns det ingen som bryr sig eftersom staten inte existerar.  Alla ordnar pengar på något sätt, annars får de inget gjort.

– Ja, jag minns vad mina vänner på Kreta har berättat för mig. Sjuka människor måste betala redan välavlönade läkare för att överhuvudtaget bli undersökta. Många har avlidit, barn har fått skador för livet då deras anhöriga inte kunnat ”betala för sig”. Alla vet att läkare i Grekland har höga löner och deras bitterhet är därför ännu större.

– Visst, och det är här som det nynazistiska partiet Gyllene Gryning kommer in i bilden. De har blivit så populära eftersom de faktiskt hjälper folk. En god vän till mig ville öppna ett kafé men det var omöjligt för honom att få tillstånd. Han gjorde allt vad myndigheterna begärde, men de hade ”aldrig tid” trots att det var uppenbart att de inte gjorde något alls. En annan god vän hade fått 10 000 euro i kvarskatt, ett påbud som utgick från någon på Skatteverket som ville tjäna lite extra. Båda fick hjälp av gorillor från Gyllene Gryning som bara behövde hota de olika tjänstemännen med vapen och järnrör för att alla krav skulle upphöra. Detta är fruktansvärt, men vad ska folk göra? Ingenting fungerar och människor är desperata. Nazisterna är våldsmän som mördar invandrare och homosexuella, men grekerna får hjälp.

– Men vad kräver då Gyllene Gryning i utbyte? Vill de inte ha betalt?

– Nej, du behöver inte ens bli medlem. Det räcker att du talar väl om dem och berättar att du fått hjälp så sprider det sig och de får fler röster.

 

Jag äter lunch med en grekisk god vän, bosatt i Sverige men med stora kunskaper och god insikt i det grekiska samhället och politiken. Han kan mycket om sitt lands historia och ekonomi och jag bidrar med mitt förhistoriska vetande och personliga erfarenheter. Vi diskuterar nu den katastrofala situationen i Grekland där alltför många människor saknar mat, husrum och det mest elementära som krävs för ett värdigt liv. Vi kan läsa i tidningarna om förtvivlade människor som tar livet av sig då de inte kan försörja sin familj. Pensionärer efterlämnar sitt i all hast nedkrafsade budskap på papperslappar. De vill inte ligga sina anhöriga till last.

Men det är en annan sak att höra någon berätta om grannar i Grekland som hoppat från balkonger och fönster. Ibland unga män med familjer de lämnar efter sig, men mest är det pensionärer som inte har något att leva av.

 

En man i Thessaloniki sätter eld på sig själv i protest mot uppenbara orättvisor

Ett brutalt klassamhälle

Den grekiska demokratin är och har alltid varit ett brutalt klassamhälle. I världens äldsta ”demokrati” är det fullt möjligt att svälta ihjäl eller avlida i brist på läkarvård. Kan du inte betala är du värdelös. Alla som vill uppnå resultat och få en anständig behandling på ett offentligt sjukhus i Grekland måste lämna svarta pengar till sin läkare. Trots att dessa är anslutna till det grekiska socialförsäkringssystemet IKA och alltså redan har en bra lön. Enligt en viss ceremoni måste man lämna pengarna diskret till läkaren som först låtsas att han inget vill ha. Därpå följer en märklig övertalninsritual från patientens sida och läkaren stoppar undan fakelaki lite diskret och låtsas som inget hänt. De flesta patienter som inga pengar har får heller ingen vård.

 

Fakelaki – ”det lilla kuvertet” med obligatoriska mutor till läkare och andra

I decennier har många greker kunnat åtnjuta ett generöst bidragssystem för handikappade. Människor som drabbats av någon form av invaliditet har kunnat få ersättning eller pension. Det finns bara ett litet problem. För att kunna åtnjuta denna förmån bör du ha vänner i hierarkin och gärna ha skjuta till lite mutor. Detta har fått till följd att friska, dvs. icke-handikappade människor med nyttiga kontakter, har erhållit generösa invalidpensioner.

En grekisk arbetare faller 11 meter från en byggnadsställning och överlever mot alla principer. Han ligger för döden i flera veckor, men klarar sig. Han är numera svårt handikappad men fick utkämpa fruktansvärda strider med socialförsäkringssystemet IKA för sin rätt till pension. Medellivslängden för en byggnadsarbetare på Kreta är ungefär 58 år. Eftersom arbetskraften är billig så väljer arbetsgivaren oftast att inte ombesörja åtgärder för säkerhet. Det går bra att muta rättsvårdande myndigheter som fäller en dom till arbetsgivarens fördel. Arbetaren som avlidit var slarvig och får skylla sig själv. Familjen står utan ersättning. Vår arbetare som föll 11 meter fick besök av IKA på sjukhuset då han låg i koma. Tjänstemännen från IKA återvände upprepade gånger för att tvinga mannen att skriva under på att han försökt begå självmord. Pensionen som den skadade mannen hade rätt till, hade tjänstemännen tänkt berika sig själva med.

Osannolikt rika människor nolltaxerar; arbetare och illa betalda tjänstemän överlever knappt på sin lön. Sjuka och handikappade skulle nog ha det bättre i ett annat liv.

Demonstrationer arrangeras men inget händer. Och varför skulle det göra det? Politiker har alltid varit ett högavlönat släkte och de åtnjuter mutor och andra ”gåvor”, precis som alla andra viktiga personer i samhället. 

 

 

En kvinnlig fotograf i Athen misshandlas av polisen under en demonstration

I ett land där korruption, lögner och mutor alltid varit en del av vardagen blir landets ekonomiska problem en naturlig konsekvens. Ligger felet hos grekerna själva, de har ju ändå röstat fram sina regeringar? Ja, i ett land med hög arbetslöshet är det kanske bekvämt att rösta på en korrupt politiker om du utlovas ett arbete eller andra förmåner. Om du röstar på fel parti är det ännu mer osannolikt att du får ett arbete. I decennier har människor varit utleda på odugliga politiker men inte vågat ta steget till ett alternativt parti. Att rösta på fel kandidat kan vara avgörande för individen och hans framtid.

Ibland frågar jag mina vänner varför de röstat fram denna högerregering som ingen vill ha och som alla klagar på. ”Det är samma sak med Ny Demokrati och PASOK”, säger de. ”Båda vill bara ha pengar och makt, men ingen bryr sig om hur det går för landet.”  Att rösta fram ett renodlat vänsterparti vågar ingen. Och det mest sympatiska alternativet, det ”ekologiska” Gröna Partiet får bara ströröster.

   Nynazister i Athen

 

Gyllene Gryning

Det nynazistiska och ultranationalistiska partiet Gyllene Gryning (Chrysi Augi) fick 7 procent av rösterna och 21 av 300 platser i det grekiska parlamentet efter valet i maj 2012. Många lade sina röster på dem som en demonstration mot de etablerade partierna. Men nazisterna har alltför många sympatisörer i Grekland och uppskattar deras hat mot invandrare och motstånd mot låneuppgörelsen med EU. Den ömsinte partiledaren Nikos Michaloliakos hävdar bestämt att Förintelsen aldrig ägt rum. Hans hustru anser att invandrarna i dagens Grekland är ”undermänniskor”. Partiet är fientligt mot judar, homosexuella och invandrare, vilka alla bör jagas bort från Grekland. Partiledningen består delvis av kriminella personer med rån, misshandel och mordförsök som främsta meriter.

 

  Partiledaren Nikos Michaloliakos

När extrema partier på högerkanten går framåt brukar det skyllas på landets ekonomiska svårigheter. Då de grekiska nazisterna kom in i parlamentet hade landet två svåra år bakom sig. Ekonomiska problem utlöste upplopp och demonstrationer.

Men är det verkligen hela orsaken? Kan det inte betyda att nationalism och rasism finns latenta i samhället?

 

Partiledaren Nikos Michaloliakos i parlamentet

Gyllene Gryning har en alldeles egen metod att hålla Grekland rent. Deras städpatruller misshandlar och jagar bort migranter och människor som kan misstänkas vara homosexuella, vänstersympatisörer eller av judisk härkomst. I oktober 2012 gjorde nazisterna en storstädning i Rafina nära Aten och krävde att få se affärsinnehavarnas legitimationer. Deras affärer vandaliserades om de inte kunde bevisa att de var greker. Gyllene Gryning har ett starkt stöd inom poliskåren där hälften av deras väljare finns. De stackare som hamnar i fängelse utsätts ofta för en tortyrliknande behandling.

 

   Partiledaren Nikos Michaloliakos

 

I oktober 2012 skulle ett verk av en känd amerikansk dramatiker sättas upp i Athen. Dramat har homosexuella inslag och en reaktion från kyrkan var att vänta. Men få trodde att detta skulle utlösa ett sådant fysiskt våld.  Präster, nunnor och våldsmän från Gyllene Gryning (inklusive parlamentsledamöter) slog ned publik och journalister. En grekisk journalist slogs till marken av en parlamentsledamot som fortsatte sparka på honom när han låg ned. Polisen befann sig intill, men vände ryggen till när journalisten skrek på hjälp.

  En journalist misshandlas av nazister med polisen som åskådare

 

Teaterns regissör har kallat händelsen för Greklands kristallnatt.

Grekland idag saknar regering, rättsväsende och ledning. Staten finns inte. Polisen rekommenderar folk att vända sig till Gyllene gryning om de har problem med invandrare. Nazisterna infiltrerar hela samhället och har tagit över ansvaret från myndigheterna för att upprätthålla ”ordningen”. Gyllene Grynings popularitet kan även förklaras med att de delar ut mat –  men bara till greker som kan legitimera sig. De har en egen arbetsförmedling –  men bara för grekerna.

Många greker jag talat med – långt innan jag hörde talas om Gyllene Gryning – hyser en egendomlig aversion mot judar. Då jag frågar efter konkreta bevis för deras ondska och antydda brottslighet så får jag svävande svar. Nej, ingen vet vad dessa judar gör, men alla vet att de ingår i en global konspiration för att ta över den ekonomiska makten. Det känns väldigt obehagligt att höra i ett land som under 2:a världskriget skickade tusentals judar till gaskamrarna. Även i Grekland fanns många kollaboratörer.

I rättvisans namn måste man dock säga att grekerna sprider ut sitt hat till att omfatta även andra grupper, t ex albaner och andra lägre stående raser som bulgarer och rumäner. En grek upplyste mig att ”albanerna är Europas cancer”. Intressant, men utan denna ”cancer” hade Grekland aldrig blivit klar med uppförande av stadion och andra nödvändiga byggnader inför OS 2004. Detta skedde på bekostnad av många albaners liv, men det nämnde aldrig dåvarande borgmästaren Dora Bakojiannis i sitt tal inför den överdådiga invigningen av OS.

   Nazister hälsar på sedvanligt vis

 

De ”etniskt rena” grekerna

Myten om det ”hellenska arvet” och det rena grekiska blodet är en omåttligt populär saga bland nationalistiska greker och inte minst religiösa företrädare. Forskare har för längesedan kunnat konstatera att detta är just en myt och så uppenbart förljugen att dess förespråkare blir komiska i sin iver att övertyga. Redan antikens greker under t ex 400-tallet f Kr var av blandad härkomst. Om inte annat så skedde en demografisk förändring under 500-700-tal e Kr under en massiv invandring av slaver och senare albaner. Från omkring 1350 - tidigt 1400-tal var majoriteten av befolkningen albaner på Peloponessos. Vad värre är – albanerna hade en viktig roll under det grekiska upproret mot osmanerna 1821. De förhatliga albanerna hade alltså stor betydelse för uppkomsten av den moderna grekiska nationen. En annan forskare menar att 1800-talets greker inte kallade sig hellener och långt ifrån alla talade grekiska, utan albanska, slaviska och valackiska dialekter. De hade inte särskilt mycket gemensamt med de idealiserade grekerna som levde i Athen under t ex 400-talet f Kr.

Den grekiska regeringen försöker genom propagandamaterial övertyga det övriga Europa om de äkta grekernas homogenitet och renrasighet. De vill inte förstå att de medeltida och moderna grekerna inte är arvtagare till forntidens och antikens greker.  Den officiella grekiska ståndpunkten om den rena grekiska rasen (känns uttrycket igen?) och det ”hellenska arvet” är artificiell.

Därför förnekar den grekiska regeringen existensen av etniska minoriteter i Grekland trots att denna uppfattning så flagrant strider mot verkligheten. Den senaste grekiska folkräkningen genomfördes 2011, men där anges endast män och kvinnor. Inte ett ord om albaner, makedonier eller turkar. För att nämna några av de grupper som sedan länge bor och arbetar i landet.

Minority Rights Group International är en icke-statlig organisation som värnar om etniska minoriteter. Enligt deras uppgifter (oktober 2011) finns det 443,550 albaner, 200,000 valacker, 100,000–200,000 etniska makedonier, 160,000–250,000 romer, 90,000 turkar m fl etniska och religiösa minoriteter. Exakt hur många vet ingen då ingen registrering förekommit sedan 1961.

I detta sammanhang är det märkligt att EU i år utsett greken Stavros Lambrinidis till särskild representant för mänskliga rättigheter. Lambrinidis är en tidigare utrikesminister och har inte heller han blivit känd för att ömma för Greklands undanskuffade minoriteter. Flera oberoende organisationer har reagerat över denna utnämning, i synnerhet med tanke på hur Grekland ständigt och sedan lång tid bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter trädde i kraft den 1 februari 1998. Dess syfte är att skydda nationella minoriteters fortlevnad.  Grekland har vägrat ratificera Konventionen och EU har inte reagerat. I stället värnar man om etniska minoriteter genom att utnämna Grekland till deras representant.

 

 

”Att EU nu har en särskild representant för MR kommer att stärka EU:s arbete för mänskliga rättigheter på basis av den övergripande strategi som antogs av rådet i juni.” ”Genom inrättandet av denna tjänst stärks EU:s externa och globala insatser för mänskliga rättigheter vilket är centralt för EU:s utrikespolitik.” (utrikesminister Carl Bildt, januari 2013)

 

Grekerna erkänner inte makedonierna i landet såsom en etnisk minoritet. Lambrinidis är en av dessa.

Den gamla klichén – Grekland, demokratins vagga – är mer sliten än någonsin. Uttrycket syftar på den klassiska tidens Athen för ungefär 2500 år sedan. Demokratibegreppet uppstod här eftersom alla fria män, som även var grekiska medborgare, kunde påverka den politik som utövades i stadsstaten Athen. Genom direkta val i folkförsamlingen kunde de avgöra den politiska utvecklingen utan mellanhänder. Vad man till en början inte ville se, det var att alla kvinnor och alla som inte var medborgare, d.v.s. invandrare och slavar, var utestängda från denna ”demokrati”.

“Slaven är ett stycke egendom med själ”, sade Aristoteles på 300-talet f Kr. Grekland var, liksom alla forntida civilisationer, ett slavsamhälle i den meningen, att slaveri betraktades som naturligt och nödvändigt och knappast ifrågasattes ens av slavarna själva. Tvärtom, slavarnas arbete var nödvändigt för “det goda livet”, det lättjefulla och behagliga liv som var det enda värdiga för en verkligt fri man.

Frågan är idag om grekerna verkligen anser att invandrare och minoriteter har en själ eftersom de ibland har betydligt sämre status än grekernas egna husdjur.

 

Skattefusk och korruption

Grekland blev EU-medlem 1981. Redan då hade landet ett mycket stort budgetunderskott. enligt EU:s egna regler bör underskottet i ett medlemsland inte vara större än 3 procent av BNP ett enskilt år. Trots detta har både EU- och euroländerna i decennier år blundat för Greklands enorma och permanenta budgetunderskott. Grekland blev medlem i euroområdet år 2001 genom att redovisa förfalskade siffror för att dölja landets skulder och underskott för perioden 1997-2001. Landet har alltså ljugit sig in i eurozonen och borde därmed ha stått under en viss uppsikt. Denna märkliga situation beror mestadels på Greklands obefintliga skatteförvaltning, i sig ett resultat av regeringens ovilja. Skattefusk och korruption genomsyrar hela samhället vilket gynnar regering, parlament, myndigheter samt landets höginkomsttagare, såsom läkare och jurister, vilka helt enkelt struntat i att betala in skatten. 

 

   Kostas Vaxevanis i rätten

 

I november 2012 åtalades en modig journalist, Kostas Vaxevanis, som i en uppmärksammad artikel avslöjat namnen på 1991 mycket förmögna greker med expansiva schweiziska bankkonton. Namnen finns på den berömda s.k. Lagarde-listan som fick sitt namn efter Frankrikes dåvarande finansminister Christine Lagarde.  Redan 2010 överlämnade hon listan på ett USB till sin grekiske kollega Giorgos Papakonstantinou. På listan återfinns – inte helt oväntat – många namn inom Greklands politiska och finansiella ledning. Dessa oerhört rika människor hade ingen lust att börja betala skatt och överförde sin förmögenhet till ett säkrare land. Vaxevanis arresterades ganska omgående vilket var väntat, men han friades, kanske pga. grekernas raseri. Och vad hände med Lagarde-listan? Jo, den är i säkert förvar hos den grekiska regeringen.

Under tiden hinner ännu fler grekiska pensionärer ta livet av sig i sin förtvivlan över att inte ha råd med mat, hyra och medicin.

I åratal har Grekland varit ökänt för sin grymma behandling av asylsökande. I rättvisans namn måste ändå sägas att landet med sitt läge fått ta emot en massinvasion av asylsökande och immigranter från Mellanöster och andra delar av Asien. Men detta motiverar ändå knappast den misshandel och totala frånvaro av humanitet som drabbar de nödställda. I en rapport från december förra året menar Amnesty International att detta urartat i en humanitär kris i landet. De asylsökande drabbas hårt av ett alltmer ökande utlänningshat och rasism. Och här är barnen inget undantag. Många av dem blir gatubarn, utan någon som helst tillsyn, eftersom alla fängelser är fulla.

Vad säger förra årets mottagare av Nobels fredspris om detta?

Förra sommaren visade den grekiska gränspolisen i norr upp sin mest ömsinta sida. De satte några flyktingar ombord på en liten sjöoduglig båt för att tvinga dem tillbaka över gränsen mot Turkiet. Polisen gjorde hål i båten med sina knivar för att tvinga immigranterna att simma över gränsfloden. Uppgifter saknas om de överlevde.

För fem år sedan utspelade sig en annan sorts katastrof i Grekland. Fruktansvärda bränder ödelade stora delar av landet. Detta har de flesta glömt nu, men bränderna och hur de hanterades av myndigheterna kan betraktas som ett symptom på tillståndet i landet. Stora delar av Grekland blev den sommaren bokstavligen utplånade. Hundratals byar på Peloponessos raderades bokstavligen ut från kartan. I städerna drabbades svårt sjuka människor extra hårt. Jag vistades då i Grekland under några månader och kunde bevittna de förfärliga följderna. Luftkonditioneringen slogs ut och den offentliga sjukvården klappade ihop. TV rapporterade om barn som hade dött eftersom det inte fanns någon vård att få. Naturligtvis finns alltid privat läkarvård, men den är tillgänglig bara för den som kan betala. En god vän berättade för mig att privatläkare alltid finns beredda för politiker, präster och de förmögna. Men ett litet barn med medellösa föräldrar är utlämnad till offentlig sjukvård, antingen den fungerar eller ej.

Som vanligt vet ingen ännu hur dessa bränder uppkom. Flera fantasifulla teorier kläcktes av regeringens sakkunnige. Tidningarna informerade om en helt ny ”skogsterrorism” på väg att etablera sig i landet. De förmodades ha sitt säte i skogen och hade som syfte att elda upp Grekland och störta regeringen. Sionismen är en annan tacksam syndabock, samt de arma Kosovoalbanerna som anses ha ett ont öga till Grekland. Kosovoalbanerna har i åratal kämpat för autonomi eller självständighet gentemot de långt färre serberna, vilka naturligtvis fått stöd av grekerna, religionskompisar som de är. Turkiet är en given kandidat och varför skulle inte turkarna tacksamt göra allt för att förstöra ärkefienden? Någon hade hört att väldigt få turister just detta år besökt Turkiet och varför inte påpassligt elda upp Grekland så att de i stället åker till grannen? Denna egendomliga hypotes drogs snabbt tillbaka eftersom den befanns sakna underlag.

 

Kyrkan och Kapitalet

Kanske är Grekland unikt i sitt förhållande till kyrkan. Möjligen är Cypern det land där kyrkan och framför allt ärkebiskopen har ännu större inflytande. I båda länderna utmärker sig kyrkan för sina enorma tillgångar, fördelade på mark, byggnader (rika kloster), lägenheter, företag och värdepapper. Hittills har den även sluppit betala skatt. De grekiska regeringarna vill ogärna stöta sig med kyrkan och har ombesörjt att dess män får behålla sina privilegier, ekonomisk kris eller ej. På samma sätt som politikerna alltid skonat höginkomsttagare och andra förmögna i samhället.

Någon berättar om en präst som vill ha dubbelt betalt för ett dop han utfört. Präster i Grekland är inte särskilt undernärda, men visar sällan något intresse för dem som behöver hjälp. Självklart tar de betalt för extrauppdrag såsom dop och bröllop, trots att de redan fått betalt genom sin ordinarie lön.

Vad värre är, representanter för kyrkan har ofta deltagit i aktioner – ibland med fysiskt våld – riktade mot invandrare, homosexuella och människor med åsikter som avviker från kyrkans.

Man undrar om inte kyrkans män – eller alla de som förföljer homosexuella – känner till vad grekernas förfäder hade för vanor i Athen för 2500 år sedan. Då ansågs kärleken mellan män vara den mest högtstående då det ansågs vara en handling mellan två jämbördiga parter. Oftast var det ett förhållande mellan en äldre man och en yngre, som skulle läras upp även i bildning och moral. Den homoerotiska kärleken förekom dock mest inom aristokratin. Kvinnan har aldrig haft någon hög status i Grekland och inte mycket har ändrat sig sedan 400 f Kr, snarare tvärtom.

I november 2012 utmärkte sig biskop Ambrosios i Kalavryta på norra Peloponessos på sitt eget unika sätt. På en videofilm menar han att Gyllene Gryning är folkets enda hopp för framtiden, men han är inte någon anhängare till partiet, o nej. Men han tycker att det är tråkigt att det blivit en ”synd” att uttrycka sin kärlek för fosterlandet genom att vara patriot eller nationalist.

Hur var det nu det stod i Bibeln –

 

Sannerligen säger jag eder: Vadhelst I haven gjort mot en av dessa mina minsta bröder, det haven I gjort mot mig.

(Evangelium enligt Matteus, 25)

 

 

 

De fantastiska teckningarna är gjorda av Carlos Latuff och är fria att använda.

Latuff Cartoons, carlos.latuff@gmail.com