Vågor och Vatten i akvarell juni 2016

Har nu kommit igång med måleriet igen, om än några decennier försent. Har oxå upptäckt att man naturligtvis ska åka till folkhögskolor där man bor så mkt billigare. 

Nu hade jag valt en akvarellkurs för att få besöka Bohuslän och försöka måla hav och klippor. Vi bodde på Grebbestads folkhögskola alldeles nära själva Grebbestad, som ligger i Tanums kommun. Undervisningen var elementär och jag rymde för det mesta.

Första morgonen var det kallt och regnigt, men jag gick genast ned till hamnen med alla båtarna. Ville inte sitta inomhus och illustrera dikter av Taube. Resten av tiden blev ganska bra och regnet höll sig borta. Vi gjorde att par utflykter i deltagarnas bilar och försökte måla kustlandskap. Lite svårt med all blåst men vi kröp in bakom klipporna. Gjorde många akvareller men var inte nöjd med något. Övriga fick fåniga uppgifter men jag struntade i allt och fick vara ifred.

Tecknade vår Ledare, Den Store Konstnären, eftersom jag blev fascinerad av hans enorma näsa och han blev väldigt smickrad och ville ha ett porträtt. Borde fått betalt.

Sista kvällen fick vi äta hur mkt räkor vi ville och jag tror jag åt över ett kilo. Vi ville dricka vin till men det var förbjudet, även på hela skolområdet. Vi trotsade det och satt med våra flaskor i parken efter maten.

När jag nu ser på mina akvareller efteråt så kan jag bara konstatera att de är ren smörja. Men oxå en lättnad att jag aldrig ”blev konstnär”, har ju iaf inte missat något.

  

 

Wiks folkhögskola

Nästa kurs - Friluftsmåleri den 13-22 juni 2016 - inföll bara några dagar senare och det kändes lite tjockt, men jag ville absolut pröva att måla olja igen utomhus.

Wiks slott från medeltiden

Kursen ägde rum på Wiks folkhögskola iUppsala kommun och var väldigt bra tack vare Kajsa Sjölén, en eminent ung kvinna duktig konstnär och fenomenal på undervisning och teori (http://www.kajsanity.org/). Under 10 dagar övade vi teckning och måleri med naturen i Wiklandskapet som utgångspunkt. De första dagarna hade vi modellstudier och fick lära oss färglära, bildrum och komposition.

Modell i akryl

Övningarna följdes upp av gemensamma bildgenomgångar. Jag smet för det mesta iväg och var ute hela dagarna då det inte regnade.

Tyckte det gick ganska bra även om jag aldrig var nöjd. Känns som om jag måste hålla på mkt mer för att komma nånstans. Ändå har jag aldrig målat så mkt i ett sträck som under denna sommar.

 

Jag satt mest ner vid vattnet – en vik av Mälaren – och målade. Ville fånga vattenspeglingar och himmel. Svårt även här med stark blåst men oxå stora feta myggor som verkade helt utsvultna. Wiks slott i själva parken är oerhört vackert men går inte att måla. Det blev istället träd, blommor och vatten.

Vi blev alla glada och förvånade över att vi fick så mkt material de första dagarna – fina papper, tusch, akrylfärger, penslar mm. Jag prövade akryl ffg men det kändes inte bra.