Vandring i Jämtland augusti 2009

Fjället Helags på avstånd


 

En av de många fjällsjöarna vid Helags

I Ljungdalen stannade vi en natt på vandrarhem och betalade bara 170:-.
Dagen därpå tog vi taxi till Kläppen och därifrån började vandringen mot kalfjället Helags, 12 km bort. Naturen var hänförande vacker. Lövskog och små stugor. Vi rastade vid en stor sjö och en vidsträckt myr.
På avstånd såg vi nu det blåsvarta fjället Helags med en stor glaciär på sluttningen. Då vi lämnade skogen kom vi upp på hedarna med fjällsjöar och renar. Försökte fota dem, men de hann alltid undan.
Rummen var enkla, dass och dusch utomhus i baracker. Vatten hämtades utomhus och sopor och smutsvatten slängdes långt bort.
Kände mig pigg trots dålig sömn och vandrade upp på berget trots ihållande dimma. En vit rentjur trampade mig nästan på tårna innan jag upptäckte honom.

Grå rentjur, nästan lika fin

Det hade kommit ännu mer regn i fjällbäckarna och myrarna var nästan oframkomliga, så det var svårt att hitta vägar. Gick oxå hela vägen från Kläppen till Ljungdalen eftersom jag inte kunde ringa på taxi från min telefon. Underbart komma fram till vandrarhemmet och en varm dusch. Kände mig ganska duktig; hade gått ungefär 2 mil med drygt 16 kg på ryggen på 5 timmar.